همه چیز درباره آسانسورها (قسمت اول)

آسانسورها در مکان های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند و در واقعی بالابر متحرکی هستند که به صورت عمودی مسافر، بار و یا هر دو را جابجا می کنند. بیشترین استفاده از آسانسورها در ساختمان ها صورت می گیرد. در هر آسانسوری یک کابین میان دو ریل راهنمای صلب وجود دارد. این کابین متحرک با توجه به شرایط و نوع آسانسور می تواند در ترازهای معینی متوقف گردد. با ما همراه باشید که آسانسورها را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم. این اطلاعات برگرفته از تجربیات کارشناسان ما در فروشگاه لوازم آسانسور هایت لیفت است.

دسته بندی آسانسور

بالابرها به طور کلی در دو دسته قرار می گیرند. بالابرهایی که فقط مخصوص جابجایی اشخاص هستند و بالابرهایی که مخصوص بار و کالا هستند و اشخاص حق استفاده از آن ها را ندارند.  طراحی و ساخت آسانسورها نیز با توجه به این دسته بندی صورت می گیرد.

آهن کشی آسانسور,انواع حرکت در آسانسور,دسته بندی آسانسور

آسانسورهای نوع اول دارای مدل های مختلفی هستند که از جمله آن ها می توان به بالابرهای بیمارستانی تخت بر، بالابرهای مسافربرو بالابرهای بیمارستانی برانکاردبر و … اشاره نمود. به آسانسورهای نوع دوم آسانسورهای خدماتی می گویند که این آسانسورها نیز دارای مدل هایی مثل بالابرهای غذابر،کتاب بر، باربر و .. هستند. آسانسورهای نوع دوم به نحوی طراحی شده اند که افراد نمی توانند سوار آن ها شوند و یا این کار به سختی امکان پذیر می باشد. همین مسئله موجب شده که  طراحی و ساختاردرب و کابین آسانسورهای نوع اول و نوع دوم با یکدیگر متفاوت باشد.

بالابرها را بر اساس ظرفیت و سرعت حرکت نیز می توان دسته بندی نمود. ظرفیت هر آسانسور بر اساس کیلوگرم و یا تعداد نفر تعیین می گردد و هر نفر رامعادل با 75 کیلوگرم در نظر می گیرند. آسانسورها معمولا دارای ظرفیت 4 نفره (300کیلوگرمی)، 6 نفره (450 کیلوگرمی)، 8 نفره (600 کیلوگرمی)، 10 نفره (750 کیلوگرمی) و 13 نفره (1000کیلوگرمی) و … می باشند. از رایج ترین سرعت آسانسورها نیز می توان به 0.25 و 0.5 ، 1،1.6، 2، 2.5، 3، 3.5 متر بر ثانیه اشاره نمود.

ویژگی های یک آسانسور خوب

اگر بخواهیم همه چیز در مورد آسانسور را مورد بررسی قرار دهیم باید به ویژگی های بهترین آسانسور نیز بپردازیم. مهم ترین ویژگی یک آسانسور خوب این است که راحت باشد و به عبارتی لرزش کابین آسانسور و آلودگی صوتی نداشته باشد. علاوه بر این یک آسانسور خوب باید بازدهی مناسبی داشته باشد و ساختار و طراحی آن به گونه ای باشد که بتواند پاسخگوی نیاز افراد از لحاظ سرعت و ظرفیت باشد. آسانسورهایی که بهترین بازدهی ممکن را دارند می توانند به میزان قابل توجهی از اتلاف وقت جلوگیری نمایند.

در دسترس بودن آسانسورها نیز مهم است  به این معنی که کاربران اطمینان حاصل نمایند می توانند در هر لحظه ای از آسانسور استفاده نمایند. ایمنی نیز از اصلی ترین ویژگی های یک آسانسور خوب است و آسانسورها باید به نحوی طراحی شوند که مانع از بروز حوادث خطرناک شوند و میزان پیشآمد آن ها را به حداقل برسانند. جلوگیری از خسارات جانی و مالی از هر مسئله دیگری مهم تر است.

انواع حرکت در آسانسور

حرکت در آسانسورها به دو دسته تقسیم بندی می شود. دسته اول رانش مثبت (Positive Service Lift)  نام دارد که در آن آسانسور به صورت مستقیم از طریق اتصال به طناب فولادی یا زنجیز آویزان می گردد و نیروی رانشی موجب حرکت آن می گردد. دسته دوم سیستم محرکه کششی (Lift Traction Drive) نام دارد که در آن ایجاد اصطحکاک میان فلکه رانش و طناب های فولادی موجب حرکت آسانسور می شود.

کابین آسانسور,نصب آسانسور,همه چیز در مورد آسانسور

محیط نصب آسانسور

محیط نصب آسانسور بسیار اهمیت دارد و شامل سه بخش چاه آسانسور، موتورخانه و چاهک می گردد. موتور، گیربکس، تابلوی کنترل و تابلو برق باید در موتورخانه نصب شوند و چاه آسانسور نیز به منظور نصب ریل ها و درها ایجاد می شود. علاوه بر این حرکت کابین و وزنه نیز در چاه آسانسور اتفاق می افتد. چاهک معمولا در پایین ترین قسمت چاه آسانسور قرار دارد و ضربه گیرها و بافرها در آن تعبیه می شوند.

موتورخانه با توجه نوع آسانسور و شرایط محیط نصب آن می تواند در کنار چاهک قرار گیرد و یا بر روی چاه بالابر مستقر شود. در حالت متداول موتورخانه بر روی چاه آسانسور قرار می گیرد. اما در آسانسورهای هیدرولیک بهتر است که موتور خانه در پایین ترین بخش و کنار چاه آسانسور تعبیه شود. در موتورخانه آسانسورهای هیدرولیک تابلو روغن، مخزن روغن و موتور پمپ قرار داده شده است.

با وجود اینکه موتورخانه از مهم ترین بخش های هر آسانسوری محسوب می شود اما می توان نصب آسانسور را بدون موتورخانه نیز انجام داد. در این روش یک موتور محرک  را در بالای چاه و تابلوی برق و تابلوی کنترل آسانسور را بر روی یک شاسی در چاه آسانسور قرار می دهند. در صورتی که از این روش استفاده شود آسانسور به اتاق موتورخانه نیاز نخواهد داشت. اما متاسفانه عیبی که دارد این است که اگر موتور، تابلو کنترل و برق آسانسور به تعمیر نیاز داشته باشند تعمیر کار به راحتی نمی تواند به آن ها دسترسی داشته باشد.

آهن کشی آسانسور

آهن کشی آسانسور پیش از نصب باید حتما انجام شود و از نکات مهم آسانسور محسوب می شود. آهن کشی به منظور تثبیت موقعیت ریل های کابین و وزنه و همچنین تحمل نیروهای دینامیکی و استاتیکی که از سمت آسانسور وارد می شود صورت می گیرد. برای این که آهن کشی استحکام کافی داشته باشد جوش کاری آن باید به خوبی انجام شود و چون برای این منظور از جوش های سربالا استفاده می کنند حتما باید توسط نیروهای متخصص انجام شود. اندازه آهن آلاتی که در آهن کشی آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد باید متناسب با نیاز مصرفی آسانسور و میزان و انداره آهن آلات در دسترس باشد. علاوه بر این  محل جوش در نقطه هایی که به یکدیگر متصل شده اند نیز باید بر اساس جهت نیروهای خارجی وارد شده تعیین گردد. در صورتی که جوشکاری در آهن کشی بدون در نظر گرفتن محل جوش در نقاط اتصال انجام شود می تواند خطرات و خسارات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. بنابراین می توان گفت آهن کشی هر چند که یک مرحله مقدماتی است اما جز مهم ترین و حیاتی ترین مراحل نصب آسانسور محسوب می گردد.

کابین آسانسور

کابین یا اتاق متحرک  حمل بار و مسافران را در آسانسور بر عهده دارد. در بدنه کابین ضربه گیرهایی وجود دارد که اتصال کابین به یوک را امکان پذیر می کنند. یوک در واقع قسمتی از کابین است که در سیستم های متحرک کششی به طناب یا زنجیرهای فولادی  و در سیستم های متحرک هیدرولیک به جک متصل می گردد. دیواره ها، سقف و کف کابین همواره باید مقاومت لازم را در برابر نیروهایی که به ان ها وارد می شود داشته باشند. تجهیزات هدایت کابین در کفشک ها و سیستم توقف مکانیکی کابین بر روی یوک نصب می گردد.

برای ساخت جداره های کابین از ورق های گالوانیزه استفاده می کنند که ضخامتی حدود 1.5 میلی متر دارند. دیواره های داخلی کابین نیز با توجه سلیقه کاربر و کاربرد آسانسور باید روکش شوند. از جمله این روکش ها می توان به ورق های روغنی، انواع استیل، فرمیکای ضد خش و … اشاره نمود. کابین ها تنها به یک شکل تولید نمی شوند و دارای مدل های دیگری مثل کابین پاناروما یا شیشه ای و کابین های ماشین بر می باشند.

اندازه کابین ها نیز با توجه به ظرفیت آن ها مشخص می شود مساحت کابین هایی که ظرفیت 4 نفردارند0.8 متر مربع می باشد. به طور کلی برای محاسبه مساحت کابین به ازای هر نفر یا 75 کیلوگرم 0.15 متر مربع مساحت در نظر می گیرند. کابین ها علاوه بر موارد ذکر شده به تجهیزات استانداردی نیز مانند زنگ خطر، هواکش، دکمه الکترومکانیکی، دکمه توقف اضطراری، دستگیره، نشان دهنده طبقات، چراغ نشان دهنده اضافه بار و .. نیاز دارند. با توجه به سلیقه کاربر در برخی از آسانسورها تجهیزات جانبی مانند آیینه یا تلفن نیز قرار می دهند.

نظرات برای این پست بسته شده است.