رایزر برق ساختمان و نقش آن در برق کشی آسانسور

در ساخت هر ساختمانی نیاز به نصب دو رایزر برق ساختمان مجزا می باشد. رایزرها در واقع مسیرهای عمودی هستند که از آن ها برای عبور تاسیسات در ساختمان ها استفاده می گردد. رایزرهایی که در ساختمان ها استفاده می شود به دلیل موارد ایمنی  نیاز است که از یکدیگر مجزا باشند و در فاصله مناسبی از یکدیگر قرار داشته باشند. به طور کلی در ساختمان ها یک رایزر به منظور عبور تاسیسات مکانیکال و دیگری برای عبور تاسیسات الکتریکال می باشد. در مواردی که در یک ساختمان دو رایزر مکانیک و برق توسط یک تیغه از هم جدا شوند باید دیوار مشترک بین آن ها حتما از دو سمت عایق شود. در ادامه ارتباط رایزر ها با برقکشی آسانسور را نیز متوجه می شوید.

معرفی رایزر برق ساختمان

رایزر برق ساختمان که در واقع همان رایزر تاسیسات الکتریکی است دارای دو نوع می باشد. یک مدل از این رایزرها مخصوص جریانات قوی و دیگری به جریانات ضعیف اختصاص دارد. برای عبور کابل های برق 220 الی 380 ولت از رایزر جریان قوی و برای عبور کابل های برق کمتر از 220 ولت از رایزر جریان ضعیف استفاده می کنند. معمولا لوازم برقی منزل مانند آیفون، تلفن، اتو، دوربین مدار بسته و … دارای ولتاژ کمتر از 220 ولت هستند. حداقل فاصله استاندارد بین رایزرهای جریان قوی و ضعیف 30 سانتی متر می باشد و در صورتی که فاصله بین آن ها کمتر از این مقدار باشد می تواند خطر آفرین باشد.

به منظور بررسی و دسترسی داشتن به کابل ها نیاز است که در هر طبقه بر روی رایزرهای جریان قوی و ضعیف یک جعبه تقسیم قرار دهند، که در واقع می توان گفت این جعبه یک دریچه به منظور بازدید از کابل ها و تعویض آن ها می باشد. برقکشی آسانسور هم به همین منظور درون این جعبه قرار میگیرد.

برق آسانسور,برق ساختمان,برق کشی ساختمان

نصب رایزر

توجه داشته باشید که هر مکانی از ساختمان مناسب نصب رایزر و دریچه بازدید نمی باشد. به عنوان مثال چاه آسانسور هرگز گزینه مناسبی برای قرار دادن رایزر در آن مکان نیست. همچنین بهتر است که دریچه بازدید نیز در مکان هایی مانند پاگرد راه پله هر طبقه قرار دهیم و از قرار دادن آن در داخل یکی از واحدها بپرهیزیم. رایزرها در تمامی ساختمان ها دارای یک ابعاد و عمق دقیق و ثابت نیستند و ابعاد آن ها در برج ها با ساختمان های معمولی کاملا متفاوت است. به عبارتی می توان گفت ابعاد رایزرها وابسته به میزان کابل های برق موجود در ساختمان می باشد. این کابل های برق می تواند مربوط به لوازم برقی مانند کابل های برق، اعلان حریق، تلفن، تعداد تابلوهای فرعی و … باشد. البته که بستگی به سیستم برق کشی آسانسور نیز خواهد داشت. همین مسئله موجب شده است که ابعاد و عمق  رایزرها در ساختمان های نسبتا کوچک کم و در برج ها بسیار زیاد باشد به طوری که یک اتاق را به آن ها اختصاص دهند.

انتخاب محل مناسب رایزر

تعیین بهترین محل برای نصب رایزرها بسیار مهم است و باید محلی را در نظر گرفت که نسبت به تابلو اصلی و تابلو کنتورها فاصله بسیار کمی داشته باشد. در هنگام ساخت ساختمان که نقشه برق کشی ساختمان طراحی و مشخص می شود باید حتما ابعاد و محل رایزرها نیز تعیین گردد و در صورتی که به دلایل مختلفی مانند وجود لوله های تاسیسات و یا تغییراتی در نحوه ساخت منزل محل نصب رایزر واضح نباشد باید گروه پیمانکار برق ساختمان با مهندیسن ساختمان صحبت کنند و محل دقیق رایزرها را به آن ها اطلاع دهند. برای اجرای  رایز دو روش وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم.

  • اجرا به کمک نصب ساپورت و لوله برق
  • اجرا با سینی کابل یا لدر

برقکشی آسانسور,رایزر برق ساختمان,نصب رایزر

تفاوتی ندارد که از کدام روش استفاده شود اما در هر صورت باید محل تابلوهای فرعی نسبت به رایزر تعیین و مشخص شود. همچنین به هنگام قرار دادن نردبان کابل و سینی ها باید به نحوه قرار گرفتن کابل های جریان ضعیف و جریان قوی توجه شود و فاصله لازم بین آن ها حفظ گردد. تمامی کابل هایی که در هر طبقه استفاده می شوند باید نام و شماره مشخصی داشته باشند، بنابراین حتما باید برچسب گذاری شوند. سیم و کابل های بسیاری به رایزر متصل هستند که بهتر است به منظور محافظت از آن ها از کانال های پلاستیکی به نام داکت استفاده شود. توجه داشه باشید فقط در انتقال سیم ها و کابل ها در محیط های مسقف می توانید از داکت استفاده کنید، زیرا داکت ها ضد آب نیستند و در صورتی که در معرض رطوبت بالا قرار کیرند  دچار پوسیدگی وخرابی می شوند. در چنین مواردی بهتر است به جای داکت و رایزر از لوله های خرطومی که روکش پلاستیکی دارند برای متصل نمودن سیم ها و اتصالات به رایزر استفاده نمایید.

در انتخاب داکت ها باید به جنس، سایز و درب آن ها توجه کنید و داکتی را خریداری کنید که کاملا متناسب با تعداد و قطر کابل های لوازم برقی و تجهیزات باشد. همچنین درب داکت ها نیز باید به خوبی باز و بسته شوند تا بتوان دسترسی مناسبی به کابل ها به منظور تعمیرات داشت.

نظرات برای این پست بسته شده است.