موتورخانه آسانسور و نکات مهم در استاندارد طراحی آن

همانطور که از نام موتورخانه آسانسور پیدا است، محل قرارگیری موتور آسانسور و دیگر تجهیزات کنترلی آسانسور می باشد. بسته به نوع آسانسور می توانید موتورخانه را در مکان‌های مختلفی از ساختمان مشاهده کنید. به عنوان مثال برای یک سری از آسانسورها موتورخانه در زیر زمین قرار می‌گیرد و برای یک سری دیگر از آسانسورها موتور خانه در بالاترین نقطه ساختمان که معمولاً طبقه آخر است، قرار می‌گیرد. سیستم محرکه و تجهیزات مربوط به آسانسور باید در اتاق ویژه‌ای که دارای دیوارهای محکم با سقف و درب یا دریچه مشخص قرار بگیرد. نکته مهم در استاندارد موتورخانه آسانسور این است که فقط افراد مجاز که معمولاً پرسنل نگهداری و تعمیرات و افراد بازرس و همچنین گروه نجات هستند، اجازه دسترسی به موتورخانه آسانسور را داشته باشند. از موتور خانه و اتاق فلکه نباید به جز برای سیستم آسانسور کاربرد دیگری داشته باشد.  همچنین تجهیزاتی که در این مکان قرار می گیرند فقط برای سیستم آسانسور تعبیه شده باشد.

چه وسایلی باید در موتورخانه آسانسور قرار بگیرند؟

معمولاً وسایل و ابزاری که برای تعمیرات آسانسور استفاده می شود در این مکان قرار خواهند گرفت البته به دلیل کاربرد این ابزار آلات برای سیستم پله برقی، از ابزار تعمیرات پله برقی نیز در این مکان نگهداری می شود. یکی دیگر از مواردی که در موتورخانه وجود دارد، تجهیزات تهویه موتورخانه آسانسور یا گرم کننده مخصوص این اتاق است. البته که نباید از آب داغ با فشار بالا و یا بخار برای گرم کردن این اتاق استفاده کرد.

البته که سیستم اعلام و اطفاء حریق نیز باید در این مکان باشد. معمولاً سیستم اطفاء حریق و یا اعلام حریق که برای موتورخانه آسانسور به کار می گیرند دارای ویژگی های زیر می باشد:

  • عملکرد مناسب در درجه حرارت های بالا
  • تجهیزات الکتریکی با طول عمر بالا
  • قابلیت محافظت از خود در مقابل خطرات احتمالی

ابعاد موتورخانه آسانسور,استاندارد موتورخانه آسانسور,تهویه موتورخانه آسانسور

دو نکته مهم  در استاندارد موتورخانه آسانسور

  • معمولاً ممکن است فلکه های هرزگرد در قسمت بالای چاه در زیر سقف نصب شوند، به شرط اینکه در راستای قطعات که روی سقف کابین قرار می‌گیرند، نباشد. در این حالت باید انجام آزمایش ‌ها، تعمیرات آسانسور و نگهداری از آن در سقف کابین و یا بیرون چاه آسانسور با ایمنی کامل امکان پذیر باشد.
  • در صورتی که اگر موتورخانه در کنار چاه قرار نگیرد، لوله کشی هیدرولیکی و سیم‌کشی الکتریکی بین چاه و موتورخانه باید حتماً در داخل یک کانال به صورت مجزا قرار بگیرد.

راههای دسترسی به موتورخانه آسانسور

معمولاً برای وارد شدن به موتور خانه و اتاق فلکه  مکان باید دارای روشنایی دائمی باشد دلیل روشنایی دائمی موتورخانه آسانسور برای زمان های اضطراری که برای آسانسور مشکلات سختی ایجاد شده است کاربردی می باشد. تردد از موتورخانه تحت هر شرایطی باید با ایمنی کامل داخل شدن در مکانهای خصوصی فراهم باشد.

معمولاً  باید دسترسی کاملاً ایمنی افراد به موتورخانه ها و اتاق های فلکه ممکن باشد. معمولاً پله ها راه های دسترسی به موتورخانه ها هستند.  اگر نصب پلکان امکان پذیر نبود نردبان تحت هر شرایطی باید در مکان حاضر و آماده باشد.

پايداری مكانيكی و كف سازی موتورخانه آسانسور

موتورخانه ها در آسانسور باید بشكلی ساخته شوند كه به اندازه كافی در برابر وزن بالا و نیروهایی  كه بطور معمول در معرض آن قرار می گیرند، مقاوم باشند .

آنها باید از مواد با دوام كه ایجاد گرد و خاک نمی كنند، تشكیل شده باشند .

كف اتاق ها باید از مواد غیر لغزنده ساخته شود، بعنوان مثال بتن یا ورق عاج دار.

موتورخانه آسانسور,ابعاد موتورخانه آسانسور,استاندارد موتورخانه آسانسور

ابعاد فضا در استاندارد موتورخانه آسانسور

ابعاد فضای موتورخانه باید اجازه دسترسی آسان به تجهیزات داخل را بدهد و همچنین ضمن تأمین ایمنی سرویس کاران، سرویس قطعات، بویژه تجهیزات برقی آسانسور، را امکان پذیر سازد

بویژه، باید ارتفاع منطقه ای که عمل سرویس دهی درون آن  انجام می شود، حداقل 2 متر باشد و همچنین پیش بینی موارد که در زیر توضیح می دهیم، ضروری است:

  • فضای باز در جلوی تابلو های کنترل و کابینت ها باید باشد. عمق فضای اندازه گیری شده از سطح کابینت ها و پانل ها حداقل 70 سانتی متر باشد. پهنا باید به اندازه پهنای کامل کابینت یعنی نیم متر باشد.
  • مساحت افقی باز به ابعاد حداقل 60 سانتی متر ×  50 سانتی متر به منظور سرویس و بازدید قسمت های متحرک در نقاطی که ضروری است، دارد و در صورت نیاز راه اندازی اضطراری دستی از آنجا صورت خواهد گرفت، وجود داشته باشد .

در محل های تردد ارتفاع ناحیه باز نباید از 180 سانتی متر کمتر باشد. این ارتفاع از سطح پایین پل های سقف تا نقاط زیر اندازه گیری میشود:

  • کف منطقه در دسترس
  • کف منطقه کارکرد .

راه های دسترسی به قسمت مذکور باید با پهنای حداقل 50 سانتی متر باشد. در قسمت هایی که قطعات متحرک وجود نداشته باشند، این مقدار به 40 سانتی متر کاهش می یابد.

حداقل فضای باز عمودی بالای اجزاء متحرک سیستم محرکه آسانسور در موتور خانه بــاید 30 سانتی متر باشد .

در صورتی که کف موتورخانه آسانسور بر اساس مواردی که گفته شد، دارای اختلاف سطحی بـــیش از نیم متر باشد، باید پیش بینی راه پله یا پله،  با نرده های محافظ، ضروری خواهد بود.

در صورتی که تورفتگی هایی به عمق بیش از نیم متر باشد و عرض آن نیز کمتر از نیم متر باشد به همراه هر نوع کانالی که در کف موتورخانه وجود دارد، باید پوشیده شود.

نظرات برای این پست بسته شده است.