آشنایی با انواع گیربکس آسانسور

آسانسور ها برای حرکت به سمت بالا به یک نیروی محرک نیاز دارند، نیروی مورد نیاز برای جابجایی کابین آسانسور به وسیله موتور آن ساخته میگردد. گیربکس آسانسور وسیله ای است که نیروی تولید شده توسط موتور را دریافت می کند و با تقویت آن، این نیرو را بیشتر می کند.

روش‌ تولید این نیرو توسط موتور، در آسانسور های مختلف متفاوت است. در آسانسور های کششی این نیرو از روش سیم بکسل و در بالا بر هیدرولیک از روش جک هیدرولیک به کابین منتقل می شود. در ادامه با بلاگ فروشگاه قطعات آسانسور شرکت هایت لیفت همراه باشید.

موتور های مختلف آسانسور

برای تقسیم بندی و دسته دسته کردن موتور های آسانسور فاکتور های مختلفی در نظر گرفته می شود، از یک سو می توان موتور های به کار رفته در آسانسور کششی را به دو دسته “گیربکسی” و “بدون گیربکس” تقسیم بندی کرد. واضح است که گیربکس آسانسور تنها در دسته اول وجود خواهد داشت.

از یک سوی دیگر موتور های آسانسور از نظر سرعت حرکت آسانسور به دو نوع “تک سرعته” و “دو سرعته” دسته بندی و تقسیم می شوند.

در ادامه قصد داریم انواع مختلف موتور و گیربکس آسانسور را بررسی و شرح دهیم. با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.

آسانسور گیربکس دار,گیربکس,گیربکس آسانسور

تفاوت موتور های تک سرعته و دو سرعته

مهم ترین بخش در یک آسانسور تابلو فرمان آن است.

موتور دو سرعته

در آسانسور هایی که تابلو فرمان دو سرعته دارند، از نوعی موتور استفاده می شود که  دو سیم پیچ  دارد، به عبارت دیگر این آسانسور ها چه گیربکس آسانسور را داشته باشند و چه نداشته باشند، می توانند در دو سرعت مختلف حرکت کنند و جا به جا شوند.

این آسانسور ها به این صورت عمل می کنند که وقتی می خواهند از حال سکون شروع به حرکت کنند، موتور آنها با دور تند و سریع شروع به حرکت می کند و زمانی که به سرعت مورد نظر خود (معمولا یک متر بر ثانیه) رسید، به صورت ناگهانی و یکباره دور موتور کاهش پیدا کرده و  به نصف دور قبلی خود می رسد که این کار موجب می شود سرعت آسانسور کاهش یابد و با ادامه این کار، سرعت آن به صفر رسیده و آسانسور می ایستد. موتور دو سرعته گیربکس آسانسور نیز به همین صورت عمل می کند.

با توجه به این نحوه کار این نوع موتور، واضح است که کابین آسانسور، هنگام شروع به حرکت و توقف، جابجایی های ناگهانی دارد و این مسئله سبب می شود که مسافران شروع و توقف های ناگهانی داشته باشند که برای برخی از افراد کمی استرس زا است.

تکان های زیادی که کابین آسانسور در نتیجه این حرکات تجربه می کند، پس از مدتی موجب می شود که قطعات آسانسور ضربه بخورند و از عمر مفید آنها کاسته شود. در نتیجه این حالت، مناسب نبوده و تا جای ممکن باید از بروز این مشکل جلوگیری کرد.

موتور درایو دار یا ولتاژ متغیر

تابلو فرمان آسانسور درایودار یا همان موتور گیربکسی با ولتاژ متغیر ،  دستگاهی الکترونیکی است که با تغییر دادن میزان ولتاژ و فرکانس، شرایطی مطلوب را برای حرکت  موتور و گیربکس آسانسور  فراهم می کند.

در تابلو فرمانهای درایودار، با استفاده از یک دستگاه کنترل دور موتور، می توان وضعیت مناسب برای حرکت آسانسور را به وجود آورد تا موتور آسانسور را به صورت نرم و آهسته راه اندازی شود و شروع به کار کند.

این درایو ها با تنظیم ولتاژ، موجب می شوند که هنگامی که آسانسور می خواهد از حال سکون شروع به حرکت کند، موتور آن برخلاف موتور دو سرعته که به صورت ناگهانی سرعت می گرفت، به آرامی شروع به حرکت کند و ابتدا دور کند داشته باشد و سپس کم کم بر سرعتش افزوده کند.

با وجود این افزایش سرعت با مشکلاتی مانند تکان های ناگهانی  کابین و سر و صداهای ناشی از ضربه مواجه نخواهیم بود و قطعاتی مانند گیربکس آسانسور نیز محافظت می شوند.

موتور گیربکس,آسانسور گیربکس دار,گیربکس

موتور گیربکسی تک سرعته

نحوه کار این نوع موتور، بسیار ساده و آسان است.

این موتور نیروی تولیدی خود را از طریق گیربکس به آسانسور منتقل می کند.

این نوع موتور تنها با یک سرعت می تواند حرکت کند، بنابراین هنگامی که کابین آسانسور به طبقه مورد نظر نزدیک می شود ، موتور از طریق ترمز خود، حرکت کابین را کند می کند تا در نهایت کابین در طبقه مورد نظر خود متوقف شود. این نوع سیستم موجب می شود مسافرین حرکت هایی نرم و آهسته را تجربه کنند و دیگر خبری از تکان های ناگهانی و آزار دهنده نیست. علاوه بر آن قطعات آسانسور از جمله موتور گیربکس آسانسور، لنت و ترمز و.. ، راحت تر و نرم تر حرکت می کنند و در نتیجه، عمر آنها بیشتر و مفید تر خواهد بود.

گیربکس های چرخ دنده و ماردونی

همانطور که می دانید آسانسور های مختلف، سرعت های مختلفی دارند و بسته به شرایط و اینکه در چه مکانی استفاده می شوند، سرعت آنان تعیین می شود.

گیربکس های چرخ دنده ای برای آسانسور هایی که سرعتی معادل 1/6 متر بر ثانیه  دارند، بسیار مناسب هستند و همچنین کیفیت بالایی نیز دارند.

این موتور گیربکس آسانسور، به نرمی و بدون لغزش کار می کنند. این گیربکس ها ویژگی های شاخصی مانند بی صدا بودن ، سرعت کم چرخ دنده و دقت بالا در ساخت چرخ دنده را دارند و همین مسئله باعث محبوبیت آنها در ساخت آسانسور ها شده است.

برای آسانسور هایی که سرعتی بیشتر از 2 متر بر ثانیه دارند، باید کاسته شدن سرعت، توسط ماردون چرخ دنده، کمتر باشد تا در نهایت بتوان سرعت خروجی بالاتر و مفید تری به دست آورد. در این حالت چرخ دنده با سرعت بالاتری شروع به چرخش و حرکت می کند که در نتیجه این کار، سر و صدای تولیدی نیز بیشتر خواهد بود.

برای آسانسور هایی از این دست و با سرعت بالا، بهتر است که از موتور های بدون گیربکس استفاده گردد، تا هم عملکرد بهتری داشته باشند و هم سر و صدای زیادی تولید نشود.

اما اگر قصد دارید که این نوع موتور را از مرکز فروش قطعات آسانسور برای خود استفاده کنید توجه به این نکته ضروری است که چرخ دنده ها باید از موادی ساخته شده باشند که تحمل برخورد های متناوب به یکدیگر را داشته باشند.

نظرات برای این پست بسته شده است.