آموزش کار با دستگاه مولتی متر

یکی از ابزاری که در تعمیر و نگهداری آسانسور برای شما کاربردی است دستگاه مولتی متر است. افرادی که در زمینه برق ساختمان، سیستم های اعلان حریق و بخش های مختلف صنعت فعالیت دارند با مقیاس هایی مانند ولتاژ، آمپر و مقاومت خیلی سروکار دارند و اندازه گیری دقیق این مقادیر برای آن ها بسیار مهم است. بهترین و کاربردی ترین وسیله برای اندازه گیری این کمیت ها دستگاه مولتی متر است که دارای انواع مختلفی می باشد. با ما همراه باشید تا بیشتر به بررسی این دستگاه و نحوه کار با آن بپردازیم.

دستگاه مولتی متر چیست؟

مولتی متر دستگاهی است که با استفاده از آن می توان کمیت های مختلفی مانند ولتاژ، اختلاف پتانسیل، آمپراژ، جریان مقاومت و .. را اندازه گیری نمود. معمولا از این دستگاه برای بررسی و تعیین مشخصات یک قطعه و یا  پیدا کردن ایراد و خرابی آن استفاده می شود و دارای دو نوع دیجیتال و آنالوگ می باشد. امروزه بیشتر از مولتی مترهای دیجیتال استفاده می شود که در دو مدل معمولی و اتوماتیک در بازار وجود دارند. حال که با کاربرد دستگاه مولتی متر آشنا شدید با کاربرد آن در تعمیر آسانسور بیشتر آشنا می شوید.

دستگاه مولتی متر,راهنمای مولتی متر,کاربرد دستگاه مولتی متر

آشنایی با بخش های مختلف مولتی متر

پیش از آنکه به نحوه کار با مولتی متر بپردازیم بهتر است ابتدا با قسمت های مختلف مولتی متر آشنا شوید. به عبارتی می توان گفت این بخش راهنمای مولتی متر می باشد.

همانطور که مشاهده می کنید در تمامی مولتی مترها چندین  ترمینال ورودی وجود دارد که از طریق آن ها فیش ها به مولتی متر متصل می شوند. تعداد این ترمینال ها بین 2 الی 4 عدد می باشد که در کنار آن ها مقادیر VΩMa ، 10A وCOM درج شده است.

ترمینالی کهCOM  در کنار آن درج شده است به معنای پایه منفی می باشد و همیشه باید فیش مشکی رنگ در آن قرار گیرد.

ترمینالی که VΩMa در کنار آن درج شده است مواقعی کاربرد دارد که بخواهید میزان ولتاژ، اهم و جریان های کوچک را مشخص کنید و نیاز است که فیش قرمز رنگ در آن قرار گیرد.

ترمینالی که دارای علامت 10A است به منظور اندازه گیری جریان های بزرگ در حد 500 میلی آمپر تا 10 آمپر و همچنین جریان های متناوب مورد استفاده قرار می گیرد. برای این منظور باید فیش قرمز به جای قرارگیری در ترمینال VΩMa در این ترمینال قرار گیرد.

کلید سلکتوری یکی از مهم ترین بخش های هر مولتی متری می باشد. این کلید متحرک و قابل چرخش است و با چرخش و حرکت دادن آن می توانید  جهت آن را بر روی کمیتی که مورد نظرتان است تنظیم نمایید و مولتی متر را آماده اندازه گیری کنید. دورتا دور این کلید علامت انواع کمیت های اندازه گیری مانند ولتاژ متناوب، ولتاژ ثابت، جریان متناوب و ثابت  و مقاومت وجود دارد که هر کدام دارای محدوده خاصی هستند.

مولتی متر,نحوه کار با مولتی متر,دستگاه مولتی متر

نحوه کار با مولتی متر دیجیتال

نحوه کار با مولتی متر بسیار ساده است، کافی است نوع کمیتی که می خواهید اندازه گیری نمایید را مشخص کنید و سایر تنظیمات لازم را به صورت زیر انجام دهید.

اندازه گیری ولتاژ مستقیم

سلکتور باید بر روی DC قرار بگیرد، فیش مشکی در ترمینال COM و فیش قرمز در ترمینال ولت قرار گیرد سپس سر دیگر فیش ها را به قطب های مولد یا دو نقطه از مدار متصل کرده تا میزان ولتاژ اندازه گیری شود.

اندازه گیری مقاومت

کلید سلکتور بر روی بالاترین حد مقاومت تنظیم کرده، فیش مشکی درون ترمینال COM و فیش قرمز درون ترمینال مقاومت (+) قرار می دهیم سپس سر دیگر فیش ها را به طرفین مقاومت مورد نظر متصل می کنیم.

اندازه گیری ولتاژ متناوب ACV

کلید سلکتور بر روی ACV تنظیم شود، فیش مشکی در COM  و فیش قرمز در ترمینال ولت قرار بگیرد.

اندازه گیری شدت جریان متناوب ACA

قرار دادن فیش مشکی در ترمینال COM  و فیش قرمز در ترمینال Ma. در صورتی که میزان جریان زیاد باشد فیش قرمز را در A10 قرار می دهیم.

اندازه گیری شدت جریان مستقیم DCM

فیش مشکی را درترمینال COM و فیش قرمز را در ترمینال Ma قرار داده و دو سر دیگر فیش ها را به قطب های مولد یا دو نقطه از مدار متصل کرده تا میزان شدت جریان مستقیم اندازه گیری شود.

نکات مهم در هنگام کار با دستگاه مولتی متر

اگر می خواهید شدت جریان برق را در سیستم آسانسور اندازه گیری نمایید حتما دستگاه را به صورت سری در مدار بگذارید.

به منظور اندازه گیری اختلاف پتانسیل باید دستگاه به صورت موازی به مدار متصل گردد.

در زمان اندازه گیری میزان مقاومت برای جلوگیری از آسیب دیدن دستگاه حتما باید جریان برق قطع شود.

از دستگاه به خوبی مواظبت نمایید  و از خوردن هر گونه ضربه یا سقوط دستگاه جلوگیری کنید.

به هیچ عنوان پیچ تنظیم صفر دستگاه را تغییر یا دستکاری نکنید، زیرا حساسیت دستگاه بالا بوده و احتمال خراب شدن فنر آن وجود دارد.

برای آنکه به دستگاه لطمه ای وارد نشود در هنگام اندازه گیری هر کدام از کمیت ها نیاز است که کلید سلکتور را بر روی حداکثر میزان ممکن آن کمیت قرار دهید.

تمامی مولتی مترها معمولا دارای بخش ها و طرز کار یکسانی هستند.

نظرات برای این پست بسته شده است.