تعریف ساده آسانسور و قطعات آن

شاید شما تعریف ساده آسانسور را بدانید اما بهتر است که با اطلاعات کامل تری از این وسیله آشنا شوید. آسانسور دستگاهی است به منظور جابجایی افراد و بار بین طبقات مختلف ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. آسانسورها با توجه به ظرفیتی که دارند دارای کابین هایی با ابعاد و تجهیزات مختلف هستند. به عبارتی آسانسور یک وسیله نقلیه عمومی دائمی می باشد که قابل استفاده برای تمامی سنین است و به صورت عمودی مابین ترازهایی که از قبل تعیین شده اند حرکت می کند. کنترل آسانسورها به صورت سیستمی است اما فرمان دادن به آن توسط مسافران انجام می گیرد. البته سیستم است که محل توقف و ایستادن آسانسور را تعیین می کند. اطلاعاتی که در ادامه در اختیار شما می گذاریم به خرید از فروشگاه قطعات آسانسور توسط شما، کمک بسیاری می کند.

محیطی که آسانسور در آن نصب می گردد متشکل از بخش های زیر می باشد

چاه آسانسور: به منظور نصب ریل ها، درها و محلی جهت حرکت کابین و وزنه

موتورخانه: برای نصب موتور و گیربکس، تابلو برق و تابلو کنترل آسانسور

چاهک: به منظور قرارگیری بافرها و ضربه گیرها در انتهایی ترین قسمت چاه آسانسور ایجاد می شود.

در آسانسورها تابلو کنترل به مغز آسانسور و موتور گیربکس به قلب آسانسور معروف است.

آسانسور خدماتی

آسانسوری که به منظورجابجایی کالا در بین طبقات ساختمان به صورت دائم مورد استفاده قرار می گیرد. کابین این آسانسور به نحوی است که افراد قادر به استفاده از آن نیستند و در بین ریل هایی که به شکل عمودی نصب شده اند و 15 درجه انحراف دارند حرکت دارد. معمولا ابعاد آسانسورهای خدماتی به صورت زیر است.

  • مساحت کف کابین 1 متر مربع
  • عمق 1 متر مربع

آسانسور حمل بار و مسافر

طراحی این آُسانسوربه منظور حمل و نقل کالا انجام گرفته و در اکثر مواقع حمل کالا رابه همراه انسان ها انجام می دهد.

آسانسور خودروبر ساختمان های خصوصی

این آسانسور به نحوی طراحی شده که می توان از آن جهت جابجایی خودرو سواری استفاده نمود و ابعاد آن نیز متناسب با این کار می باشد.

ریل راهنما

این اجرا به منظور هدایت کابین ویا وزنه تعادل مورد استفاده قرار گرفته اند.

پارامترهای فنی که آسانسور بر اساس آن ساخته می شود:

  • ارتفاع مسیر، تعداد و محل توقف ها
  • ابعاد چاه آسانسور، کابین و موتور خانه
  • سیستم کنترل
  • سیستم درب های آسانسور
  • شرایط محیط کارکرد

آسانسورهای الکتریکی از قطعات زیر تشکیل شده اند:

  • وسیله رانش و محرک آسانسور مانند موتور الکتریکی، ترمز، گیربکس، فلکه کششی
  • وسایل تعلیق کابین و وزنه تعادل مثل سیم بکسل فولادی
  • کابین که به منظور حمل بار و مسافر
  • سیم تعلیق
  • درب کابین و محرک درب
  • چاه آسانسور

سیستم ایمنی

وسیله ای مکانیکی می باشد که در شرایط بروز خرابی و یا شل شدن زنجیر تعلیق وسیله توقف کابین  و وزنه تعادل بر روی ریل راهنما است. در صورتی که سرعت پایین آمدن کابین بیش از حد مجاز باشد این مکانیزم اجرا می گردد.گاورنر موجود در موتورخانه آغاز کننده این مکانیزم است.

تجهیزات الکتریکی

در بر گیرنده امکانات ایمنی و روشنایی است.

ضربه گیرها

به منظور جلوگیری از برخورد کابین یا وزنه به کف چاهک آسانسور از ضربه گیرها استفاده شده است و معمولا از جنس پلی اورتان، فنر یا نوعی روغن هستند. با توجه به سرعت آسانسور طراحی می گردند تا انرژی جنبشی کابین را جذب کنند.

آسانسور خدماتی,انواع آسانسور,تعریف ساده آسانسور

موتور و گیربکس بالابر

معمولا از موتورهای بدون چرخ دنده جهت سرعت های بیش از2.5 متر بر ثانیه استفاده می گردد اما برای سرعت های پایین تر گیربکس های چرخ دنده ای انتخاب مناسب تری هستند.

ترمزها

در مواقعی که برق سیستم کنترل و یا برق ساختمان قطع می گردد سیستم ترمز آسانسور به صورت خودکار کار خود را آغاز می کند و برای این منظور از ترمز اصطحکاکی الکترومغناطیسی استفاده می نمایند. ترمز ها باید به نحوی باشند که سیستم آسانسور را به طور کامل متوقف کنند و ساکن نگهدارند.

مقررات ایمنی سیستم محرکه آسانسور

  • تمامی آسانسورها باید حداقل به یک سیستم محرک مخصوص مجهز باشند
  • سیستم ترمز باید بدون تاخیربه محض قطع مدار باز کننده ترمز مکانیزم خود را آغاز نماید.
  • تمامی اجزا گردنده با سطح صاف باید زرد رنگ باشند.

سیستم تعلیق کابین و مکانیزم تعادل

معمولا کابین و وزنه های تعادل از طریق سیم بکسل فولادی متعلق هستند. این سیم بکسل هابه بالای یوک کابین متصل می گردند. این وسیله از یک سوکت گره ای و یک فنر مارپیچ فولادی، ضربه گیر لاستیکی و کابل شو تشکیل شده است.

وزنه تعادل

به منظور تعادل جرم کابین و حدود 50 درصد وزن بار یار مسافر  در آسانسورهای کششی و زنجیری استفاده می شود.

هدایت کابین

از ریل راهنما برای هدایت کابین و وزنه تعادل در حرکت عمودی و به حداقل رساندن حرکات افقی، توقف کابین در زمان عملکرد مکانیزم ایمنی و همچنین جلوگیری از نوسانات کابین به دلیل وجود نیروهای خارج از مرکز و .. استفاده می شود.

چاه آسانسور,شناخت آسانسور,موتورخانه

انواع کفشک راهنما

کفشک های راهنما که بر روی پل راهنما در بالا و پایین به شاسی متصل اند کابین و وزنه تعادل را هدایت می کنند و دارای دو نوع لغزشی و غلطکی هستند.

سیستم ایمنی ( پاراشوت)

کابین آسانسورها باید به سیستم ایمنی مجهز باشند. سیستم ایمنی در واقع نوعی وسیله مکانیکی است که از طریق درگیر شدن با ریل های راهنما در مواقعی که سرعت کابین بیش از حد مجاز است موجب توقف آن می گردد.

انواع ضربه گیر

ضربه گیرها به طور کلی در دو نوع مستهلک کننده انرژی و جمع کننده انرژی قرار می گیرند و شامل ضربه گیر فنی، روغنی و پلی اورتان هستند.

درها و سردرها

نوع آسانسور و بار اسمی تعیین کننده نوع در کابین و راهرو هستند. از رایج ترین درهایی که د ر آسانسورها استفاده می شود می توان به درهای لولایی و درهای کشویی افقی اشاره نمود.

نظرات برای این پست بسته شده است.