بررسی تخصصی ریل آسانسور

در صنعت آسانسور تولید کنندگان ریل های راهنما را بر اساس استاندارد بین المللی ISO7465 می سازند و برای ساخت ریل های سرد از دو روش کشش سرد و ماشین کاری استفاده می کنند. ریل آسانسوری که تولید می شود با توجه به استانداردهای این صنعت باید دارای حداقل 370 و حداکثر 520 نیوتن بر متر مربع مقاومت فولادی داشته باشد. ریل های راهنما را با پسوندهای خاصی مشخص می کنند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم. در ادامه این مقاله بلاگ فروشگاه لوازم آسانسور هایت لیفت، این موضوع را کامل تر بررسی می کنیم.

  • ریل های دارای پسوند B به روش ماشین کاری تولید می شوند.
  • ریل های دارای پسوند A به روش کشش سرد ساخته می شوند.
  • ریل های دارای پسوند BE به روش ماشین کاری سرعت بالا تولید می شوند.

ریل هایی که به هریک از این روش ها تولید می شوند دارای برتری نسبت به یکدیگر نیستند. در تولید ریل آسانسور به روش ماشین کاری ابتدا فرآیند نورد انجام می شود و بعد با تکنیک ماشین کاری به منظور صیقلی نمودن سطح ریل لایه هایی از روی ریل را برمی دارند. شمش فولادی که  برای تولید محصولات فولادی به کار می رود به روش های مختلفی تهیه می شود.

انواع ریل آسانسور,ریل آسانسوری,انواع ریل آسانسور

فولاد کشش

در این روش فلز به کمک نیرو کششی از داخل قالب خارج می گردد و شکل دهی فولاد با تلورانس خیلی کمی صورت می گیرد. اما در مقایسه با روش نورد محصولی که از این روش تولید می شود دارای سختی و مقاومت کششی خیلی بالاتری می باشد.

نورد به روش گرم و سرد

در روش نورد سرد به گفته کارشناسان مرکز فروش آسانسور شمش فولادی به دمای 700 درجه سانتی گراد می رسد و آن را از میان دو غلتک عبور می دهند. این در حالی است که در روش نورد گرم باید دما فولاد به 50-100 بیشتر از نقطه تبلور مجدد فولاد برسد. کشش محصول در این روش را در دمای محیط انجام می دهند و محصول نهایی با توجه به نوع محصول مورد نیاز دارای ضخامت و سطح مقطع متفاوتی می باشد. لازم به ذکر است که تعیین ابعاد سطح مقطع فولاد باید پیش از شکل دهی و سرد شدن آن به طور تقریبی مشخص شود.

میزان اثر گذاری درجه حرارت رابطه مستقیمی با نوع ماده و ناخالصی های آن دارد. درجه حرارت بر منحنی تنش- کرنش بسیار موثر است و به اندازه ای که درجه حرارت بالاتر رود در فولاد ویژگی هایی مانند چکش خواری، چقرمگی، تورق پذیری و … نیز بیشتر خواهد شد. اما از طرفی این افزایش درجه حرارت سبب کاهش خاصیت تنش تسلیم، مدول الاستیسیته، حد نهایی استحکام کششی فلزات، توان سخت کاری و …می شود. مقایسه پروفیل های نهایی تنها در صورتی به راحتی امکان پذیر است که فرآیند تولید به صورت استاندارد انجام شود و کیفیت و آلیاژ خامی که به کار می رود یکسان باشند، در غیر اینصورت به صورت دقیق و سادگی امکان پذیر نمی باشد.

انواع ریل آسانسور,ریل آسانسوری,انواع ریل آسانسور

مرحله نخست و عملیات گرم

با استفاده از روش نورد شمش فولادی به صورت سپری در می آید که از طریق روش کشش سرد یا ماشین کاری به محصول نهایی تبدیل می گردد. مرحله پرداخت (Finishing) در هر دو روش وجود دارد و باید در دمای محیط انجام شود. همچنین از یک روش یکسان برای تولید پایه T شکل مورد نیاز در هر دو روش استفاده می شود.

ریل آسانسوری که به روش کشش سرد ساخته می شود دارای ناهمواری ها و برجستگی های بیشتری است، زیرا فشار و تغییر ساختار مولکولی سبب افزایش مقاومت فشاری و کششی در محصول نهایی می گردد. به همین دلیل از این نوع ریل برای سرعت های پایین استفاده می کنند. اما در مقابل ریل های آسانسوری که از طریق روش ماشین کاری تولید می شوند دارای سطح صاف و یکدستی هستند و گزینه مناسبی برای استفاده در سرعت های بالا می باشند.

به منظور تولید ریل هایی با سطح مقطع بزرگ تر معمولا از روش ماشین کاری استفاده می نمایند، زیرا در روش کشش سرد ریل هایی که تولید می شوند طول های متفاوتی دارند در نتیجه تنش سه بعدی ایجاد می کنند. به عبارتی دیگر می توان گفت در میان انواع ریل آسانسور ریل هایی که با استفاده از روش کشش سرد تولید می شوند اصلا انتخاب خوبی برای سرعت ها و ارتفاع بالا نیستند، زیرا دارای تلورانس فراوان در سرعت بالا و تکان های بسیار در ارتفاع بالا می باشند.

برای تولید انواع ریل آسانسور فولادهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله آن ها می توان به فولاد 430B و360B اشاره نمود که به ترتیب در روش ماشین کاری و فولاد سرد به کار می روند. فولادهای 360B دارای قیمت بالاتری می باشند و به منظور مقرون به صرفه ساختن آن ها می توان از ضایعاتی که در هنگام فرآیند کشش سرد آن ها ایجاد می شود استفاده نمود و ریل های آسانسوری که مناسب استفاده در ارتفاع و سرعت های کمتر هستند تولید نمود.

فرآیند لایه برداری و کشش سرد

منظور از لایه برداری ماشین کاری ریل از طریق برداشتن لایه از زبانه آن می باشد. همچنین کشش سرد به معنی کشیدن مواد خام تا حدی است که در ساختار آن تغییری ایجاد نشود. معمولا در فرآیند کشش سرد شاهد برجستگی هایی به دلیل متفاوت بودن ضخامت مواد خام نورد شده هستیم که سبب بالا رفتن شتاب جانبی ریل می شوند. از این رو امکان استفاده از آن ها در سرعت های بیشتر از 1.6 متر بر ثانیه وجود ندارد.

اهمیت لقمه و وظایف آن

لقمه در ریل آسانسور بسیار اهمیت دارد و مانع از لغزش اضافی ریل خواهد شد.  در واقع یک لقمه مناسب باید بتواند تمامی تنش ها و حرکات ناشی از کابین را تحمل نماید. لغزش هایی که به علت تکان های حرکت در محل اتصال ریل ها هستند در ریل های بی کیفیت به راحتی احساس می شوند. به منظور عملکرد صحیح کفشک های لغزشی و غلطکی و زدودن زنگ از آن ها از کاغذ سمباده یا سوهان پیش از نصب ریل استفاده می نمایند. معمولا ریل های راهنما خوردگی ندارد اما عملکرد پاراشوت موجب آسیب رسیدن به آن ها می شود. در واقع پاراشوت بر روی ریل راهنما عمل می نماید و از جمله مهم ترین وظایفی که ریل راهنما در آسانسور دارد می توان به هدایت آسانسور و حفظ ایمنی آن اشاره کرد. به همین علت است که در ساخت این ریل ها از فولاد به دلیل ویژگی های بی نظیری که دارد استفاده می کنند.

چرا ریل های آسانسور را به طول 5 متر می سازند؟

دلایل مختلفی برای ساخت ریل آسانسور به طول 5 متر وجود دارد. اما از مهم ترین آن ها می توان بهینه بودن این متراژ برای ریل و همچنین امکان راحت چک کردن پارامترهای موثر در صافی ریل اشاره نمود. البته در مواردی که ریل دارای وزن بالایی است طول 3 متر را برای آن انتخاب می کنند.

تکان های ساختمان چگونه بر مسیر حرکت آسانسور اثر می گذارد؟

تغییرات دمای ساختمان و همچنین انقباض و انبساطی که در آن رخ می دهد سبب ایجاد خمش در ریل ها می گردد. البته در ساختمان های بلند تاثیرات این تکان ها بیشتر احساس می شود.

چرا نصب ریل های آسانسور اهمیت ویژه ای دارد؟

حرکت صحیح و مناسب آسانسور وابسته به ریل ها و سایر اتصالات آن می باشد. به همین دلیل اگر از ریل های مرغوب و با کیفیت در آسانسور استفاده نشود و آسانسور به خوبی همتراز نگردد نمی تواند عملکرد مناسبی داشته باشد. در صورتی که ریل به روش کشش سطح تولید شود این فرآیند موجب اصلاح خصوصیات ماده خام شده و پولیش سطح ریل های راهنما نیز جداگانه انجام نمی شود.

مسیر حرکت وزنه تعادل بر نرمی حرکت موثر است؟

بله زیرا لرزش های حاصل از حرکت وزنه تعادل توسط سیم بکسل منتقل می شود و بر روی نرمی حرکت اثر می گذارد. به همین دلیل ریل های کابین باید با کیفیت تر از ریل های راهنما وزنه تعادل باشند.

با استفاده از کفشک های غلطکی در آسانسورهای سرعت بالا می توان کیفیت حرکتی را تامین نمود؟

تمامی قطعات کوچک و بزرگ در آسانسورهای سرعت بالا بسیار اهمیت دارند. کفشک های غلطکی نیز خیلی مهم هستند و حتما باید از نوع با کیفیت و مرغوب انتخاب شوند. البته نوع سیستم تعلیق می تواند آسانسور را تحت تاثیر قرار دهد و مسیر حرکت کابین قابل قبول واقع نشود. در نهایت در این صورت نتیجه مورد نظر حاصل نمی شود. در حال حاضر در آسانسورهای سرعت بالا به منظور دستیابی به نرمی حرکت از کفشک های غلطکی با فنرهایی با ضریب سختی پایین استفاده می کنند تا تغییرات شتاب بهتر کنترل گردد. اما این روش معایب و خطراتی نیز به همراه دارد. زیرا ممکن است دامنه بالا حرکت غلطک روی کابین ها سیستم ایمنی آسانسور و قطعات مکانیکی آن را تحت تاثیر قرار دهد. به طور استاندارد همیشه باید تنش فنرها  از تنش محاسبه شده بیشتر باشد.

نظرات برای این پست بسته شده است.